Normal_normal_condoom_soa_seks

(Novum) - Jongeren die seksueel actief zijn maken zich nauwelijks zorgen over de risico's die kleven aan onveilige seks. Dat blijkt uit een enquête van Eenvandaag en Dance4life onder ruim 1600 jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Terwijl het leeuwendeel van de ondervraagden wel seksuele voorlichting heeft gehad (bijna negentig procent) heeft bijna de helft van de jongeren weleens onveilige seks gehad met een partner van wie niet duidelijk was of die vrij was van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Drie op de tien jongeren hebben meerdere keren seks zonder condoom gehad. Ruim twee derde (65 procent) heeft zich nog nooit op soa's laten testen. De cijfers zijn volgens organisatie dance4life opvallend omdat het leeuwendeel van de ondervraagden wel seksuele voorlichting heeft gehad, bijna negentig procent.

Dance4life vindt dat jongeren de risico's onderschatten en gaat ze in een vrijdag gelanceerde campagne wijzen op de gevaren die kleven aan onveilige seks. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) aan dat aids nog altijd een taboe is.

De organisatie wil ze er in de publiekscampagne op wijzen dat aids niet alleen op continenten als Afrika voorkomt, maar ook in Europa én Nederland.