Bronzen medaillewinnaars van de Internationale Chemieolympiade (foto: SLO)

Drie Nederlandse middelbare scholieren hebben brons gewonnen op 46e Internationale Chemieolympiade (IchO) aan de universiteit van Hanoi in Vietnam. Het thema van de olympiade was 'Chemistry: The flavor of life'. Er deden 77 landen mee met 291 middelbare scholieren.

Mike Pols uit 's-Gravenmoer, van het Cambreur College Dongen, Ymro Hoogendoorn van het Penta college CSG Scala Spijkenisse en Maarten Sijm van het ISW Gasthuislaan uit 's-Gravenzande wonnen een bronzen medaille. Het Nederlandse team werd geselecteerd aan de hand van de uitkomsten van de 35e Nationale Scheikundeolympiade, die eerder dit jaar plaatsvond bij de Universiteit van Amsterdam op initiatief van SLO, het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling.

De beste prestatie leverde Sun Jiarui uit Singapore. De tweede plaats was voor de Oekraïner Roman Didenko en Pham Mai Phuong uit het gastland Vietnam werd derde. De prijzen werden uitgereikt door onder andere prof. Nguyen Van Noi, de rector van de Hanoi University of Science. Bij de sluitingsceremonie was ook de premier van Vietnam, Nguyen Tan Dung, aanwezig.

De IChO bestaat uit een praktisch en een theoretisch gedeelte. Het thema van de olympiade kwam in een aantal opdrachten goed tot uiting. Zo werd tijdens het practicum een antimalariamedicijn gesynthetiseerd en werd onderzoek gedaan aan het dubbelzout zinkijzer(II)oxalaat, dat veel wordt gebruikt in elektronische apparaten. In de theorietoets werden onder andere vragen gesteld over distikstoftetraoxide, een stof die gebruikt wordt voor de voortstuwing van raketten, over de bereiding van artemisine, de grondstof voor het antimalaria medicijn dat tijdens het practicum moest worden gesynthetiseerd en over stoffen die men uit het fruit van de steranijsboom isoleert en die worden toegepast in de Vietnamese geneeskunde en als smaakmaker voor de karakteristieke Vietnamese soep 'phở'.

Ook was er tijdens de IChO veel tijd ingeruimd voor sport, kunst en cultuur. Zo bezochten de leerlingen Bai Ding Pagode, de grootste pagode in Azië, Bat Trang Pottery Village, West Lake WaterPark, de 'Temple of Literature', de oudste universiteit van Vietnam, en het volkenkundig museum in Hanoi. Daarnaast werd er ruim gebruik gemaakt van de gelegenheid om internationale contacten te leggen en nieuwe vrienden te maken. In 2015 wordt de 47e  IChO gehouden in Bakoe, Azerbeidzjan.

© Nationale Onderwijsgids