Normal_wiskunde

In maart dit jaar kregen technasiumleerlingen van het Markland College Oudenbosch van de gemeente Halderberge de opdracht te onderzoeken hoe het Technasium kan bijdragen aan het stimuleren van techniek in Halderberge. Gisteren presenteerden de leerlingen de resultaten van hun onderzoek aan wethouder Frits Harteveld. Ook overhandigden zij een rapport met de uitkomsten.

In vier groepen zijn leerlingen de afgelopen maanden aan de slag gegaan met de volgende onderzoeksvraag: ‘Hoe kunnen de faciliteiten van het Technasium ingezet worden om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en stimulans van techniek onder de (jeugdige) inwoners en (startende) ondernemers van de gemeente?’
 
De presentaties gaven een goed beeld waar mogelijkheden liggen voor samenwerking met bijvoorbeeld ondernemers en basisscholen. Hierbij kan gedacht worden aan workshops voor nieuwe technieken (zoals 3D printen), presentaties door vrouwelijke technici, een databank voor uitgevoerde technasiumopdrachten of promotie van techniek bij de naschoolse opvang. Alle betrokken partijen hebben aangegeven te kijken wat ze in de toekomst gezamenlijk in kunnen zetten. Dat er een belangrijke uitdaging zit in het promoten van techniek als vak voor de toekomst kwam als boodschap uit het onderzoek sterk naar voren.
 
Wethouder Frits Harteveld staat positief tegenover de opdrachten aan de technasiumleerlingen. “We zullen als gemeente zeker kijken naar mogelijke andere opdrachten”. Hij roept daarom bedrijven op de uitdaging met het onderwijs aan te gaan: “Door de technasiumopdrachten leren we met en van elkaar als onderwijs en ondernemers. Er valt nog een hoop te ontdekken.”
 
© Nationale Onderwijsgids