Normal_14024884300125_1

(Novum) - Ongeveer 93 duizend havisten en vwo-scholieren die dit jaar examen deden weten donderdag of ze geslaagd zijn. Dan horen ze of ze de middelbare school succesvol hebben afgerond. Woensdag kregen vmbo'ers daarover al bericht.

De eindexamens begonnen dit jaar op 12 mei. In totaal moesten ruim 198 duizend middelbare scholieren examen doen. De laatste examendag voor de havisten en vwo-scholieren was 27 mei.

De herkansingen voor havisten en vwo-scholieren beginnen dinsdag en duren vier dagen. Het slagingspercentage wordt doorgaans in het najaar bekendgemaakt. Vorig jaar slaagde 88 procent van de havisten en 91,9 procent van de vwo'ers. Onder vmbo-scholieren was dit 92,9 procent.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg dit jaar iets meer dan 109 duizend klachten binnen over de examens, een stuk minder dan de 147 duizend van vorig jaar. De bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun gestolen examens zorgden toen voor een recordaantal klachten. Dit jaar klaagden scholieren het meest over het vwo-examen Nederlands. Daar kwamen bij het LAKS 9705 klachten over binnen.

In het havo- en vwo-examen Engels en in de vwo-examens natuur- en scheikunde zaten fouten, oordeelde het College van Examens na klachten. Het LAKS meldde na afloop van de examens dat de periode 'relatief rustig' was verlopen. Voor diverse examenvragen is de normering aangepast of kreeg iedereen het maximale aantal punten.