Normal_leerlingen_middelbare_school__screenshot_

De SP, de Seniorenpartij Maastricht en de Liberale Partij Maastricht willen dat het college van B&W van Maastricht een onafhankelijk onderzoek instelt naar de plannen van de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). De onderwijskoepel wil het middelbaar onderwijs in Maastricht reorganiseren. De plannen van de LVO stuiten op veel weerstand van leerlingen, ouders en docenten. Dit meldt Limburgs Dagblad.

De LVO wil het voortgezet onderwijs in de Limburgse hoofdstad clusteren naar onderwijsniveau. Elk schooltype wil de onderwijskoepel op een afzonderlijke locatie huisvesten. Dat betekent dat de huidige scholengemeenschappen de verschillende onderwijstypen niet meer onder één dak kunnen aanbieden.

Volgens de drie gemeentelijke partijen roepen de plannen voor de hervorming veel protest op bij leerlingen, ouders en leerkrachten. De clustering beperkt de keuzevrijheid en maakt ook de doorstroom van het ene naar het andere schooltype zou hierdoor lastiger worden. De partijen hebben een motie ingediend voor een onafhankelijk onderzoek naar de voorstellen van de LVO.

In januari nam de gemeenteraad in Maastricht al een motie aan om de bestaande situatie van brede scholengemeenschappen te behouden. Volgens de LVO is dat onhaalbaar maar de gemeenteraad beschikt niet over een manier om de beweringen van de stichting te verifiëren. Onafhankelijk onderzoek moet hier inzicht in geven.

© Nationale Onderwijsgids