Toetsenbord

Er zijn dit jaar opvallend veel ouders die het LAKS bellen omdat zij zich zorgen maken over digitale examens. Het wantrouwen tegen deze vorm van toetsen, zo stelt het LAKS, is groot. Er zijn ongeveer 45.000 leerlingen op het vmbo bb en kb onderwijs, van hen maken de meeste hun eindexamens op de computer. Dit meldt Metro Nieuws. 

Het grootste gedeelte van de examens voor het praktijkgerichte onderwijs op het vmbo worden inmiddels digitaal afgenomen. Er kan dan namelijk met filmpjes en geluidsfragmenten gewerkt worden. Op deze manier kan er beter rekening gehouden worden met leerlingen die moeite hebben met taal en spelling en ook kan luistervaardigheid beter getoetst worden. Daarnaast kunnen scholen het eindexamenmoment zelf kiezen als er een digitaal examen afgenomen wordt. 
 
"Het is echt opvallend hoeveel vragen daarover leven," zegt Annelotte Lutterman, van het LAKS. "En dan gaat het niet om de leerlingen maar ouders die bellen over de eindexamens die hun kinderen op de computer moeten maken. Ze vertrouwen het gewoon niet en vragen zich af waar dat nou allemaal voor nodig is. 'Waarom moet mijn kind niet gewoon met een pen eindexamen doen?' vragen ze zich af."
 
Omdat de digitale examens op een ander moment afgenomen kunnen worden, worden er meerdere versies van een examen gemaakt. Dit vergroot het wantrouwen, aldus Lutterman. "Wij gaan ervan uit dat de examenmakers er alles aan doen om ieder examen op hetzelfde niveau te maken. Maar we worden gebeld door ouders die het daar niet mee eens zijn. 'mijn kind kreeg een veel moeilijker examen dan zijn of haar klasgenoten' zeggen ze dan. Maar daar kunnen wij ze eigenlijk niet verder bij helpen."
 
Het is de bedoeling dat het schriftelijk examen in de komend jaren volledig wordt vervangen door digitale examens in het vmbo bb en kb. 
 
© Nationale Onderwijsgids