Normal_effect_discriminant

Om leerlingen die goed zijn in wiskunde een extra uitdaging te bieden is een econasium-programma opgericht. Het programma, geïnitieerd door de Universiteit van Tilburg en het bestuur OMO, kan gevolgd worden vanaf de vierde klas op het vwo. Het St. Odulphuslyceum is de eerste school van OMO die het programma aanbiedt. Dit meldt Onderwijs Brabant. 

Het econasium is een zustervariant van het al langer bestaande fenomeen technasium. In plaats van een specialisatie van de  bètavakken in de brede zin, richt het econasium zich echter met name op wiskunde. Het leren omgaan met statistische berekeningen staat centraal. Wanneer een leerling het programma met succes afrondt, levert het vrijstelling voor het vak statistiek 1 van een universitaire studie op. De leerlingen krijgen daarnaast ook een speciaal certificaat uitgereikt. 
 
De Universiteit van Tilburg steekt 140.000 euro in het project en het Odulphuslyceum 20.000. Een dergelijk initiatief kwam al eerder van de Uvt. Om vwo-scholieren te stimuleren op het gebied van wiskunde begonnen ze in 2009ook al een project waarbij scholieren extra begeleiding kregen bij het complexe vak Wiskunde D. Docenten van middelbare scholen kunnen en doen ook mee aan dit programma. 
 
Vwo-leerlingen uit het 4e jaar met een 7 gemiddeld voor wiskunde en een economisch profiel kunnen deelnemen aan het programma. Aldus Prof. Lex Meijdam is er veel interesse voor dit project, ook van andere scholen. 
 
© Nationale Onderwijsgids