Logo_vak_c

Met de start van het nieuwe schooljaar openen 8 nieuwe Vakcolleges hun deuren. Met 3 nieuwe Vakcolleges Techniek en 5 nieuwe Vakcolleges Mens & Dienstverlenen staat de teller van het totaal aantal Vakcolleges in Nederland op 90. Hiermee vormen de Vakcolleges de grootste opleiding in de Techniek en Mens & Dienstverlening in Nederland.

Nieuwe Vakcolleges
Scholen die vanaf dit schooljaar starten als Vakcollege Techniek zijn Bogerman (Sneek), Anna Maria van Schurman (Franeker) en Vakcollege Eindhoven (Eindhoven).

De nieuwe Vakcolleges Mens & Dienstverlenen zijn College Groevenbeek (locatie in Putten en Ermelo), Bogerman (Sneek), het Coenecoop College (Waddinxveen) en Vakcollege Eindhoven (Eindhoven).

De Vakroute
De nieuwe Vakcolleges geven onderwijs volgens de door Vakcollege Groep ontwikkelde Vakroute. De Vakroute kenmerkt zich door veel praktijklessen, gastlessen en stages, zodat praktisch ingestelde jongeren gemotiveerd een vak kunnen leren. De opleidingsroute leidt jongeren op tot vakman of vakvrouw in de Techniek en Mens & Dienstverlening. Vakmensen waar de arbeidsmarkt om staat te springen.

De Vakroute is een arbeidsmarktgerichte opleiding binnen het vmbo én het mbo, waarbij veel wordt samengewerkt met werkgevers. Door het hele land zijn er Vakcolleges die de Vakroute aanbieden.

Vakcolleges in voorbereiding
Ook zijn een tiental scholen die volgend schooljaar starten als Vakcollege. Deze scholen treffen dit schooljaar voorbereidingen om de school gereed te maken. Leerlingen kunnen zich vanaf nu inschrijven op deze Vakcolleges.

De scholen die volgend jaar starten met Vakcollege Techniek zijn het Dr. Nassau College (Assen), Helinium (Hellevoetsluis), het Hoofdvaart College (Hoofddorp), De Meander (Gouda), Stad College (Almere) en Vakcollege Tilburg (Tilburg).

De scholen die volgend schooljaar starten als Vakcollege Mens & Dienstverlenen zijn het Dr. Nassau College (Assen), het Comenius College (Capelle aan den IJssel), de Meander (Gouda), Stad College (Almere) en Vakcollege Tilburg (Tilburg).

© Nationale Onderwijsgids