Normal_games_gamer_2

(Novum) - De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt ouders van jonge kinderen voor de risico's van online gamen. Zo wordt het kinderen te makkelijk gemaakt om geld uit te geven en is de grens tussen echt en virtueel geld te vaag. Ouders zouden hun kinderen daarom beter moeten voorlichten.

Volgens de ACM kunnen ouders meer doen om problemen te voorkomen, maar weten ze vaak niet goed hoe dat moet. Kinderen kopen bijvoorbeeld extra spelopties in een spel dat ze al spelen en moeten daarvoor bovendien privacygevoelige informatie delen. Het is vaak onduidelijk wat er met die informatie gebeurt.

Jongeren tussen 7 en 17 jaar spelen gemiddeld twee tot drie uur per dag online games. Een kwart speelt zelfs meer dan vier uur per dag.

De ACM heeft betrokken bedrijven gevraagd om gamers voortaan op tijd te informeren over de voorwaarden. Ook zouden instellingen gemakkelijker aan te passen moeten zijn. De ACM benadrukt dat er nog geen sprake is van misstanden. Daarom neemt de toezichthouder nog geen maatregelen. De ACM heeft wel tips voor ouders over wat die kunnen doen om de risico's te verkleinen.

Uit het onderzoek van ACM blijkt dat het spelen van online games nog altijd aan populariteit wint. In een jaar tijd is het aantal spelers dat mobiel spellen speelt gestegen van 3,2 naar 4,4 miljoen. Ruim negenhonderdduizend mensen betalen daar ook voor. Vorig jaar besteedden Nederlanders ongeveer 139 miljoen euro aan online games.