Normal_dekker

(Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil zich nog niet uitspreken over de toekomst van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Dekker wacht de uitkomst af van de onderzoeken van de politie en de Inspectie van het Onderwijs.

"Ik wil best pittige uitspraken doen, maar dan wil ik ze wel goed en gefundeerd doen", zei Dekker. "Natuurlijk heeft de school een probleem als blijkt dat er van alles aan de hand is." Hij reageerde op pleidooien van de PVV en de PvdA. De PVV wil dat Dekker de school sluit. De PvdA vindt dat het schoolbestuur dat zelf moet doen.

Of Dekker de school kan sluiten, is de vraag. Zijn mogelijkheden zijn beperkt. Ingrijpen kan alleen als sprake is van financieel wanbeheer of zeer slecht onderwijs. Dekker zei dat hij haast wil maken met wetsvoorstellen die zijn bevoegdheden verruimen.

Het onderzoek van de inspectie naar Ibn Ghaldoun is pas na de zomer klaar. Indien nodig zal Dekker al eerder in actie komen, zei hij. "Als er dingen uit naar voren komen waarvan ik het gevoel heb: hier is echt iets niet in de haak, dan heb ik de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een stevig gesprek te voeren met het bestuur."

Dekker zei verder dat hij verwacht dat de komende tijd scholieren tegen de lamp zullen lopen die gestolen examens hebben gebruikt, maar zich niet hebben gemeld. Hij heeft 'zeer goede aanwijzingen' dat er meer frauderende scholieren zijn geweest dan de 26 die zich hebben gemeld met een beroep op de zogeheten inkeerregeling.

De scholieren die worden gepakt, raken hun diploma kwijt. Ook kunnen ze worden vervolgd. Dekker zei dat ze kunnen worden opgespoord aan de hand van onder meer getuigenverklaringen en digitale informatie, bijvoorbeeld over het kopiëren of versturen van bestanden.

Dekker brengt binnenkort een bezoek aan de school, zei hij verder. Hij wil praten met de directeur en het bestuur.