Logo_studenten_aula_schoolplein

(Novum) - Examenleerlingen die hun examen vooraf hebben ingezien maar nooit eerder 'gekke dingen' hebben gedaan, hoeven waarschijnlijk niet bang te zijn voor straf. Vermoedelijk blijft het bij een goed gesprek of een heel lichte straf als ze zich nu vrijwillig aangeven. Dat zei hoofdinspecteur van de Onderwijsinspectie Rick Steur donderdagochtend op Radio 1.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat leerlingen zonder strafblad of kwaad in de zin er zo vanaf kunnen komen. "Maar het ligt er maar net aan. We zullen bij iedereen de persoonlijke omstandigheden onder de loep nemen", aldus de zegsvrouw. Het gaat behalve het strafblad ook om onder meer de leeftijd en bijvoorbeeld het aantal examens dat ze hebben ingezien.

Volgens Steur gaat het vooral om de scholieren die de examens min of meer 'per ongeluk' onder ogen hebben gezien. "Niet iedereen denkt na als ze zo'n mailtje krijgen. Die leerlingen willen we nu tot inkeer brengen", zei hij.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) riep woensdagavond leerlingen die examens vooraf hebben ingezien op zich te melden bij hun school. Op basis van die verklaring wordt hun examen vervolgens ongeldig verklaard, waarna ze een nieuwe kans krijgen. Tegen elke inkeerleerling wordt verder een proces-verbaal opgemaakt, waarna justitie bekijkt of er ook scholieren worden vervolgd.

De inspectie zegt verder dat binnenkort de manier waarop examens naar scholen worden gebracht en daar worden bewaard nog eens nader wordt bekeken. Zo moeten nieuwe problemen volgend jaar worden voorkomen.

Steur zei het 'merkwaardig' te vinden dat de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun, waar de examens werden gestolen, niet heeft gemerkt dat de verzegeling van de examens was verbroken. Over mogelijke gevolgen voor Ibn Ghaldoun is het nog te vroeg, aldus Steur.