Normal_geslaagd

(Novum) - Voor veel eindexamenkandidaten komt er donderdag eindelijk een einde aan een paar spannende weken. Vmbo-leerlingen met economie in hun pakket horen, een dag later dan gepland, of ze geslaagd zijn. Ook havisten en vwo'ers krijgen te horen of de vlag uit kan. Een dag eerder werd al bekend dat ze geen examens opnieuw hoeven te maken.

Eigenlijk zouden alle vmbo'ers woensdag hun examenuitslag horen. De groep die eindexamen economie deed zat echter een dag langer in spanning omdat dat examen was gestolen en de onderwijsinspectie moest beslissen of het opnieuw moest worden gemaakt.

Ook voor de havo- en vwo-scholieren was het nog niet duidelijk of ze examens opnieuw moesten afleggen. Woensdag kwam daarover het verlossende woord: de examens buiten Ibn Ghaldoun, waar 24 examens werden gestolen, blijven geldig. Er zijn geen aanwijzingen voor grootschalige onregelmatigheden buiten de Rotterdamse scholengemeenschap.

Het College voor Examens maakt donderdagochtend de normering van het vmbo-examen economie en die voor de examens van de havo en het vwo bekend. In de loop van de dag horen de scholieren dan of ze geslaagd zijn.

De leerlingen van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun moeten wel terug de studieboeken in. Zij moeten later deze maand examens voor 23 vakken opnieuw maken. Het vwo-examen Frans hoeft niet opnieuw te worden gemaakt. De diefstal daarvan lekte al voor de examinering uit, waarop landelijk een alternatief examen werd afgenomen.