Normal_13710592650011_1

(Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) is niet te spreken over de examendiefstallen op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Hoewel Dekker blij is dat de zaak aan het licht is gekomen, baalt hij enorm van de fraude.

"Je ziet hoe groot de consequenties zijn. Ik baal er ongelooflijk van. Die leerlingen mogen het zich echt aantrekken", zei Dekker woensdagavond in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ze verpesten het voor heel veel anderen."

De staatssecretaris is op een bepaalde manier blij met de klokkenluider die eind mei naar buiten kwam met het gestolen vwo-examen Frans. "Maar hij is geen held", aldus Dekker. De betreffende klokkenluider is medeverdachte en kan eveneens een straf tegemoetzien.

De Inspectie van het Onderwijs meldde woensdagavond dat in totaal 24 eindexamens zijn gestolen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Daarvan moeten er op die school 23 worden opnieuw worden gemaakt.

Dekker houdt er rekening mee dat ook buiten het Ibn Ghaldoun is gefraudeerd. Of het gaat om tientallen of honderden leerlingen, durfde hij niet te zeggen. Hij adviseert leerlingen die in de fout zijn gegaan, zich 'als de wiederweerga' te melden bij hun school zodat ze een tweede kans krijgen.

Volgens de staatssecretaris zijn er geen aanwijzingen dat er in eerdere jaren ook is gefraudeerd.