Lodewijk Asscher, Vicepremier Asscher, Asscher

DEN HAAG (Novum) - De beelden van Turkse jongeren uit Arnhem die zich positief uitlaten over de Holocaust, zijn 'schokkend en verwerpelijk tegelijk'. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Asscher reageerde op verzoek van de Kamer op beelden in het tv-programma Onbevoegd Gezag. Hij noemt het onacceptabel als solidariteit met moslims in het Midden-Oosten leidt tot 'openlijke vijandigheden' tegen een andere bevolkingsgroep in Nederland.

Asscher wijst erop dat discriminatie strafbaar is en tot de prioriteiten van de politie behoort. Hij eist dat ouders hun kinderen aanspreken op antisemitische uitlatingen. Ook moeten scholen 'adequaat reageren' als leerlingen antisemitische uitspraken doen. Het is ontoelaatbaar als bijvoorbeeld leraren in zo'n geval onder druk worden gezet of worden bedreigd, schrijft Asscher.

Op dit moment lopen diverse onderzoeken naar aard en omvang van het antisemitisme in Nederland. De uitkomsten worden deze zomer verwacht. Op basis van deze onderzoeken wil Asscher bekijken of extra maatregelen nodig zijn.

De jongeren zeiden in het tv-programma onder meer joden te haten en verder 'wel tevreden te zijn over wat Hitler met de joden heeft gedaan'. Ook vinden zij het doden van baby's niet erg als het joden zijn. Justitie onderzoekt of sprake is van strafbare discriminatie.