Pesters, pesten, Pesterij

DURHAM - Uit onderzoek naar de pestervaringen van 1420 kinderen dat door de Duke University Medical Center in Durham (North Carolina) werd uitgevoerd, blijkt dat de gevolgen van pesten minstens tien jaar aan kunnen blijven houden. Dat meldt de Telegraaf.

Niet alleen slachtoffers van pesten, maar ook de pesters zelf blijken lang na de kindertijd last te hebben van depressies, angst- en paniekstoornissen. Van de gepeste kinderen kampte tien jaar later 24 procent met een angststoornis, tegenover 6 procent van een controlegroep die niet peste of gepest werd.

Wanneer kinderen niet alleen gepest werden, maar ook zelf hebben gepest, was het percentage met angst en depressieve klachten het hoogst. Van hen had tien jaar later 32 procent last van een angststoornis. Ook zelfmoordgedachten komt bij deze groep het meest voor.

Dat pesten op de korte termijn grote gevolgen voor kinderen heeft, was al wel duidelijk. "Maar het verbaast me dat kinderen zelfs een decennium later, als ze min of meer volwassen zijn, nog steeds dergelijke emotionele kenmerken hebben", aldus onderzoeksleider William Copeland.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem