Conciërge

DEN HAAG (Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) gaat binnenkort praten met de onderwijsbonden en de werkgeversorganisaties in het onderwijs over de aanpak van agressie en geweld. Dat heeft hij maandag laten weten in antwoord op Kamervragen.

Dekker reageerde op een recent onderzoek van CNV Onderwijs, waaruit bleek dat ruim een derde van de conciërges en onderwijsassistenten geregeld te maken heeft met fysieke agressie door leerlingen. Er werden zelfs een geval gemeld van mishandeling met blijvend letsel tot gevolg. Bijna tachtig procent heeft ook nog eens te maken met verbale agressie en dertig procent is wel eens bedreigd.

Dekker noemt de uitkomsten verontrustend en zegt te zijn geschrokken. "Ieder incident dat zich op school voordoet, is er één te veel." Onderzoek in opdracht van het ministerie dat binnenkort verschijnt, bevestigt volgens Dekker dat onderwijzend en ondersteunend personeel te maken heeft met soms ernstige incidenten. Tegelijkertijd voelt de overgrote meerderheid zich veilig op school.