Normal_wiet_drugs_blow_blowen

AMSTERDAM (Novum) - Amsterdamse middelbare scholieren zijn de laatste veertien jaar opvallend minder gaan blowen, drinken en roken. Die daling is ook landelijk zichtbaar, maar minder scherp dan in de hoofdstad. Dat maakte verslavingskliniek Jellinek woensdag bekend op basis van onderzoek dat de kliniek liet uitvoeren door de Universiteit van Amsterdam.

voor het onderzoek werden vorig jaar 840 leerlingen van acht middelbare scholen ondervraagd over het gebruik van alcohol, tabak en drugs. Daaruit bleek dat minder dan een op de tien Amsterdamse derdeklassers in de voorgaande maand minstens één keer had gerookt. In 1997 was dat nog iets meer dan een kwart. Het aantal blowers is in die periode ruim gehalveerd, van twintig naar negen procent.

Ook het aantal drinkende scholieren nam af. Vorig jaar had voor het eerst meer dan de helft van de scholieren uit de derde klas nog nooit alcohol gedronken. Ook onder brugklassers en oudere scholieren nam alcoholgebruik af.

"De daling is onder meer toe te schrijven aan het stijgende aantal allochtonen onder de Amsterdamse bevolking", licht een woordvoerder van Jellinek toe. "Vooral Marokkaanse meisjes zorgen voor een daling van het alcoholgebruik en ook roken is nog steeds een taboe onder hen." Ook lijken ouders strenger te zijn geworden en hebben berichten over comazuipen mogelijk een waarschuwend effect.

Landelijk daalde het aantal rokende jongeren sinds 1997 met een derde. Het aantal blowende scholieren nam met ruim minder dan de helft af, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut dat vorig jaar 12- tot 19-jarigen ondervroeg. Een op de twaalf gaf aan de afgelopen maand cannabis te hebben gebruikt. De helft van hen zei een keer per maand te blowen.