Normal_drank_tieners_meisjes

PISCATAWAY – Uit onderzoek van de University of California blijkt dat de ontwikkeling van de hersenen bij  tieners niet alleen negatief beïvloed wordt door alcoholconsumptie, maar dat hersenactiviteit ook kan voorspellen of een tiener een zware drinker wordt. Dat meldt de Amerikaanse wetenschapswebsite EurekAlert.

Onderzoekers maten met MRI-scans de hersenactiviteit van veertig tieners tussen de twaalf en zestien jaar oud. Geen van de deelnemers aan het onderzoek dronk op het moment van meten al regelmatig alcohol.

De onderzoekers herhaalden het onderzoek drie jaar later. In de tussentijd was de helft van de tieners regelmatig tot vaak alcohol gaan drinken; meisjes dronken regelmatig vier alcoholische consumpties en jongens vijf.

De hersenactiviteit van de drinkende tieners kwam overeen met die van zware drinkers uit andere studies. Zo lieten de hersenen een bovengemiddelde hersenactiviteit zien bij simpele geheugentesten. Hersenen zouden juist bij het ouder worden efficiënter moeten gaan werken en derhalve minder activiteit moeten laten zien.

Het onderzoek liet echter ook zien dat tieners die in de eerste test al een verminderde activeit hadden in bepaalde delen van de hersenen, een grotere kans hadden zware drinkers te worden. Volgens de wetenschappers wijzen de resultaten op een mogelijke biologische oorzaak van het drankgebruik.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink