bibliotheek boeken

GRONINGEN (Novum) - Scholieren zochten afgelopen schooljaar het vaakst naar boekverslagen van Het Gouden Ei van Tim Krabbé en De Aanslag van Harry Mulisch. Het merendeel van de populairste boeken onder scholieren is meer dan tien jaar oud. Het Diner van Herman Koch uit 2009 is met een nummer 3-notering een uitzondering.

Van boekverslagen over Het Gouden Ei uit 1984 werden ruim 264 duizend exemplaren gedownload, blijkt uit de jaarlijkse ranglijst die huiswerksite scholieren.com maandag publiceerde. Ook van De Aanslag en Het Diner werden meer dan tweehonderdduizend verslagen van de site geplukt.

Een van de opvallendste noteringen in de top tien is Remco Camperts Het Leven is Vurrukkulluk. Met 150 duizend boekverslagen stond het op nummer vijf van de lijst. Vorig jaar stond het boek uit 1961 nog op de 72e plek. Dit jaar stond het werk centraal in de campagne Nederland Leest, waarbij veel scholieren een exemplaar ontvingen.

Turks Fruit van Jan Wolkers dreigt uit de top tien van de scholierencanon te vallen en staat op de negende plek voor Carry Slee met Afblijven. De top honderd wordt afgesloten door de klassieker Gijsbrecht van Amstel van Joost van den Vondel.