Normal_afbeelding1

Brainstormen, ideeën bedenken en prototypes maken: leerlingen ontdekken het allemaal met Vakkanjers. Op verschillende niveaus van groep 7 van het primair onderwijs tot en met het vierde jaar van het voortgezet onderwijs, bedenken leerlingen oplossingen voor een realistisch maatschappelijk en technisch vraagstuk. Deelname is kosteloos!

Olympische Spirit

Dit schooljaar staat in het teken van het thema Olympische Spirit. In samenwerking met NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité, daagt Vakkanjers leerlingen dit schooljaar uit om technische innovaties voor de sport te ontwikkelen en te onderzoeken hoe we in de toekomst met elkaar kunnen blijven sporten. Ga voor meer informatie over dit thema naar: https://vakkanjers.nl/olympische-spirit

Maak kennis met techniek

Met Vakkanjers maken leerlingen op een speelse manier kennis met de vaak onbekende mogelijkheden van techniek. Door onderzoekend en ontwerpend leren ontdekken ze dat techniek niet alleen het dagelijks leven makkelijker maakt, maar ook praktisch is, uitdagend en creatief. De leerlingen bedenken en maken hun producten helemaal zelf. Dit stimuleert ze om na te denken over een technisch beroep en opleiding. De technische sector biedt nu en in de toekomst volop kansen op mooie banen en een breed carrièreperspectief.

Doorlopende leerlijn

Vakkanjers omvat vier projecten in een doorlopende lijn: Junior (groep 7 en 8 van het primair onderwijs), Scout (klas 1 van het voortgezet onderwijs), Explorer (klas 2 + 3) en Pioneer (klas 3 + 4). De Juniors gaan dit jaar aan de slag om de mooiste medaille te creëren. De Scouts maken een sport nog meer van deze tijd, bijvoorbeeld door nieuwe technologieën toe te voegen of een geheel nieuwe sport te bedenken. De Explorers worden uitgedaagd om groene energie op te wekken uit sportprestaties van sporters of uit het publiek. En aan de Pioneers de taak om de ultieme huldiging te bedenken, ontwerpen én hier een werkend prototype van te maken. Ontdek meer over de challenges: https://vakkanjers.nl/images/23-24/Vakkanjers_Olympische_Spirit_factsheet.pdf

Samenwerking met bedrijfsleven

Onderwijs en bedrijfsleven worden bij elkaar gebracht. Zo begeleidt een bedrijfscoach, iemand uit het bedrijfsleven, de teams tijdens de challenge vanuit zijn of haar eigen kennis, kunde en ervaring. De bedrijfscoach verzorgt samen met de leerkracht of docent de kick-off, geeft feedback op de ontwerpen en is jurylid tijdens de schoolfinale. De bedrijfscoach kijkt met een professionele blik mee en geeft realiteit aan de challenge.

Presenteren tijdens de finales

Tijdens de schoolfinale presenteren alle teams op school hun beste ideeën aan elkaar, de winnaar mag door naar de halve finale in april. Daar strijden ze samen met andere teams uit de regio voor een plek in de landelijke finale: een spannende, leuke en spetterende afsluiting van het Vakkanjers-traject!

Doe je mee?

Laat jouw leerlingen dit schooljaar schitteren met Vakkanjers. De inschrijvingen zijn geopend tot en met 31 oktober 2023. Deelname is gratis! Meld jouw school nu aan via: https://vakkanjers.nl/olympische-spirit

Over Vakkanjers

Vakkanjers is ontstaan uit een initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Het wordt mogelijk gemaakt door A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek en wordt uitgevoerd door Platform Talent voor Technologie.