Normal_healthcare

Vaak genoeg komen op het eerste oog baanbrekende technische innovaties voor de gezondheidszorg bovendrijven. Maar, zijn ze wel toepasbaar in de praktijk en zo ja, hoe implementeer je ze dan? In het kort zijn dit de vragen die een Clinical Engineer probeert te beantwoorden. Hoe, dat vertelt prof. dr. Lee Bouwman tijdens zijn oratie op 7 juli.

 

Met zijn lezing “Clinical Engineering – maak van je gulden een daalder” aanvaart hij zijn bijzonder hoogleraarschap Clinical Engineering aan de Faculty of Science and Engineering van de Universiteit Maastricht. Bouwman werkt, naast zijn hoogleraarschap, als vaatchirurg bij het Zuyderland Medisch Centrum.

Jaarlijks groeien de zorgkosten met 3%, dat lijkt niet veel, maar als deze constante stijging doorzet dan kost onze zorg in 2040 174 miljard euro en werkt 1 op de 3 werknemers in de zorg. Één van de grote drijvende krachten achter die gestage groei van de zorguitgaven is, naast demografie en welvaart, de technologie. Toch zullen we in de toekomst een beroep doen op de hulp van technici als engineers, biomedici en ICT-specialisten voor het behapbaar houden van de toekomstige zorg.

Bouwman en zijn collega’s onderzoeken hoe ze succesvol kosteneffectieve technische innovaties kunnen implementeren. Op meerdere vlakken boekten ze al succes. Zo kijken ze naar de introductie van magnetische in plaats van duurdere radioactieve tracers voor het opsporen van borstkanker en gebruiken ze big data-analyse voor het optimaliseren van zorgpaden.

 

Lees verder