Normal_afbeelding2

Dag in, dag uit, brengen we onze kinderen naar school. Hier leveren we ze af bij leraren die ze allemaal super nuttige, handige en slimme dingen bijbrengen. Maar toch zijn er ook zaken die kinderen op school niet geleerd worden. Waarom niet? Dat een raadsel. Daarom hierbij een aantal zaken op een rij waarvan velen denken dat het goed is, wanneer leraren hier ook tijd aan besteden. Minister van Onderwijs, leest u mee?

Eerst applaus

Het moet eerst vermeld worden; leraren werken super hard. Hierover hoeft verder niets te worden gezegd. Ze hebben te maken met enorme tekorten en maken daardoor lange dagen voor volle klassen. Wat in dit blog staat, doet daarom ook niets af aan al dat harde werken. Sterker nog, wellicht moeten kinderen juist meer les krijgen van mensen uit de praktijk. Dit zou de leerkracht ontlasten en de kinderen een bredere blik geven. Denk aan een bankier die uitleg geeft over geld en zaken als het cryptoplatform bitcoin 360 ai, maar ook aan een bakker die uitlegt over brood bakken. 

Meer praktijk

Kortom, het zou een winst voor het onderwijs zijn wanneer er in het curriculum ruimte is om de alledaagse dingen in het leven iets meer ruimte te geven. Hoe vul je een belastingaangifte in? Hoe stel je een begroting op? Waarom zijn er verzekeringen? Dingen die voor velen vanzelfsprekend zijn, maar voor kinderen lang niet altijd. Ook huishoudelijke taken vragen soms aandacht, zeker nu kinderen hier bij de meeste huishoudens minder bij betrokken zijn en meer achter een iPad zitten. 

Lekker actief

Natuurlijk krijgen kinderen gymles op school, maar er zijn meer manieren om kinderen op een actieve manier iets bij te brengen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het onderhouden van een moestuin. Kinderen leren hierdoor meer over de natuur en ook het proces achter voedsel. Daarnaast zijn ze ook nog eens in de buitenlucht. Een win-win situatie voor iedereen. 

Kortom, kinderen dingen leren over écht alles waar ze in het dagelijks leven mee te maken krijgen. Dat is een aanrader om te doen in het onderwijs! Niet alleen de leuke dingen, maar ook de risico’s en gevaren kunnen benoemd worden. Door hier op in te zoomen en bij stil te staan zorgt ervoor dat ze goed voorbereid zijn op de toekomst en streetwise genoeg zijn om een zuchtje tegenwind aan te gaan. Van de bitcoin tot de bakker!