Normal_wester1-1200x660

We kennen het allemaal wel, drukte, stress en minder ruimte voor de rust thuis. Zeker nu de drukke decembermaand is aangebroken. Sinterklaas is weer het land uit en de stress voor de kerstdagen voel je weer zachtjes aan je knagen. Bij Montris weten we al te goed wat al die drukte met de kinderen doet. Ze zijn uitgelaten, onrustig, zenuwachtig en niet te houden. Op onze locaties proberen we ze zoveel mogelijk rust en structuur te bieden, om te weten waar ze aan toe zijn. Ook voor jullie als ouder proberen we je vaker mee te geven om mindfull op te voeden.  In Denemarken hebben ze het over ‘Hygge’. De essentie van Hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Bij JMouders schreven ze een blog over gelukkig opvoeden met Hygge (hier te lezen) en we haalden er een paar tips uit voor jullie met een kleine Montris twist en/of toevoeging.

 

“De essentie van Hygge is het creëren van een fijne warme sfeer, genieten van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen.”

 

1. Ga offline! Ze alle tablets, telefoons en andere apparaten uit.

Gewoon even niets. Desnoods maak je er een familie activiteit van. Maak van een oude kartonnen doos een “hier-leggen-we-alle-apparaten-in-doos”. Je zou dit ook kunnen toepassen op bepaalde momenten van de dag; bij het ontbijt, lunch en avondeten en 1 keer als je echt met zijn allen gaat spelen. Stop alle apparaten er in en zo word je niet afgeleid door een pingetje, of een appje. Even de tijd samen, zonder afleiding.

2. Blijf positief

Volgens de Denen blijft de sfeer het meest relaxed als je niet klaagt, oordeelt of opschept. Ook praten over de stress die je hebt, hoort niet bij Hygge. Het gaat er juist om dat je samen helemaal tot rust komt. Je zou samen een complimentenpot kunnen maken. Of zoals we in een journal tijdens de lockdown hebben gemaakt; plaats overal post-its en zet daar positieve dingen op! De journal is hier te vinden.

3. Doe het sámen

Laat bijvoorbeeld niet slechts één iemand hollen om iedereen te voorzien van een drankje. Bied hulp aan. Van teamwork, word je volgens de Denen blij. Laat de een kopjes neer zetten, de andere doet een cupje in het apparaat of pakt thee en de ander maakt het gezellig op tafel, bijvoorbeeld kaarsjes aansteken, de open haard aan, gezellig muziekje aan en genieten maar. En hoe leuk is het als je kind ook ervaart dat mee helpen leuk kan zijn. Voor je het weet willen ze ineens uit zichzelf al het speelgoed opruimen, omdat ze het leuk vinden om samen iets te doen… 

4. Vertel grappige, lieve en opbeurende verhalen aan elkaar

Gewoon even praten met elkaar. Vertel wat je hebt mee gemaakt op een dag, of wat je ooit nog eens zou willen doen of waar je naar toe zou willen op vakantie. En vraag ook aan je kind(eren). Daar kunnen nog eens leuke nieuwe dingen uitkomen die je niet had verwacht!

5. Spelletjes spelen / activiteiten samen doen

Of het nu een bordspel, kaartspel of potje voetballen is: typisch Hygge! Je geniet van het moment en bent samen leuk bezig. Denen zijn overigens ook fan van samen zingen. En laat dat nou iets zijn waar veel kinderen dol op zijn. Heb je inspiratie nodig? We hebben nog een aantal activiteiten(boeken) hier staan!

6. Samen ontspannen

Samen even yoga doen, of even vijf minuten rustig zitten zonder ergens aan (proberen) te denken. Onze collega Ilse gaf tijdens onze jaarlijkse studiedag een lesje kinderyoga, samen op een leuke manier even ontspannen. Nieuwsgierig? Kijk dan hier!

Het is niet erg als het een dagje minder gaat. Je hebt gewoon van die dagen dat het niet wil lukken. Wat dan helpt? Toegeven!  Maar denk ook even aan het tweede puntje; blijf positief. Omdenken heeft daar ook nog een mooie uitspraak voor: “Positief zijn betekent niet het negeren van het negatieve. Het betekent het accepteren en leren omgaan met het negatieve”. En soms helpt het dan om even in alles toe te geven en de dag een andere draai te geven. Ofwel, huispakken aan, matrassen in de woonkamer, samen een film kijken, eten bestellen.. en gewoon even lekker niks, laat het los!

Voor onze ouders hebben we vorig jaar een journal gemaakt over veerkracht. Veerkracht ontstaat onder andere doordat je iets kunt loslaten, kunt relativeren, ergens de humor van kunt inzien, iets van een afstand kunt bekijken, door opnieuw op te laden, een positieve draai ergens aan te geven, door te reflecteren en vertrouwen in jezelf te voelen. Misschien helpt deze journal je ook wel in deze drukkere periode. En schroom ook niet om hulp te vragen. Heb jij nog tips om deze drukkere dagen door te komen? Deel ze op onze socials en daarmee kunnen we andere ouders ook weer tips geven! En hou vol, voor je het weet is de decembermaand voorbij en kan je weer met frisse energie en goede voornemens het nieuwe jaar starten en laat je alles achter je… ook dat is oke!