Kleien voor kinderen

Iedereen die inmiddels de lagere school heeft verlaten, weet hoe leuk het was om te kleien. Vaak is dit onderdeel van crea, een vak dat de creatieve en motorieke ontwikkeling van kinderen op jonge leeftijd stimuleert. En dat is belangrijk, want kinderen pikken iets sneller op zodra zij er spelenderwijs mee bezig zijn. Laat dat nou precies zijn waarom kinderen zo dol zijn op kleien. Wat zijn de grootste voordelen van kleien voor kinderen? 

Kleien stimuleert de zintuigen 

Alle zintuigen gebruiken en ontwikkelen; het is ontzettend belangrijk. Voor kinderen is de leefwereld vaak nog erg klein, en het is dan ook belangrijk om op vroege leeftijd die omgeving uit te breiden. Weet jij nog hoe je reageerde toen je voor het eerst klei in je handen had? Klei heeft een hele eigen structuur en geur. Het eerste blokje klei is altijd soepel en geschikt om te knutselen, maar naarmate je langer bezig bent, zal je merken dat de klei harder wordt. Je ontdekt hoe de textuur van voorwerpen kan veranderen, en traint tegelijk de zintuigen.

Kleien is voor kinderen meer dan alleen het ontwikkelen van verschillende vormen. Men maakt ook kennis met de opvallende geur en wisselende structuur van klei. Is de klei ruw, hard, zacht of juist koud? Ook vind je bij Kleien.com speciale glitter klei. Extra leuk voor kinderen. 

Ontwikkeling van de motoriek

Kneden, vormen maken, balletjes draaien, dunne slangetjes rollen. Het zijn de vaste elementen die horen bij lekker kleien. Actief bezig zijn, maar ook creatief bezig zijn. En: het helpt enorm om de fijne motoriek bij kinderen te ontwikkelen. Zo gebruiken kinderen hele andere spiergroepen in de handen en armen. Spieren die ook weer van pas komen bij tekenen of schrijven.

Kleien als onderdeel van educatie

Maar eens het cijfer ‘4’ van klei, of vorm de klei in de letters van je eigen naam. Zoals we al zeiden: kinderen vinden het leuk om spelenderwijs kennis te maken met alles dat nieuw is. Klei is laagdrempelig en leent zich uitstekend om educatie en plezier met elkaar te combineren. Zonder dat een kind het door heeft, is hij of zij bezig met het aanleren van cijfers en letters, terwijl ook de motoriek en zintuigen worden getraind. Een win-win situatie voor de leerkracht.

Creativiteit als uitgangspunt

Wil je kinderen volledig loslaten in het creaties met klei? Laat de fantasie de vrije loop. Creativiteit is voor een deel aangeboren, maar ook aan te leren. Je kunt kinderen door middel van klei laten ontdekken wat er allemaal mogelijk, en zo hun fantasie prikkelen. Creativiteit is ook een kwestie van out-of-the-box denken. Iets waar kinderen op latere leeftijd nog flink profijt van kunnen hebben. 

Kleien in de klas of thuis met vriendjes en vriendinnetjes is afsluitend natuurlijk ook samen bezig zijn. Kinderen stimuleren elkaar, willen zich onderscheiden en halen het beste in zichzelf naar boven. Dankzij kleien kan je de creatieve, motorieke en zintuigelijke ontwikkeling van kinderen extra kracht bijzetten. Een leuke toevoeging op het onderwijscurriculum? We kunnen er eigenlijk niet omheen!