Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaars worden steeds vaker ingeschakeld in de zoektocht naar een woning. Dit is verklaarbaar wanneer we kijken naar de huidige woningmarkt, welke zich momenteel laat omschrijven als een verkoopmarkt. En de aankoopmakelaar wordt goed ontvangen door de markt, zover is inmiddels al duidelijk. Voor oriënterende woningzoekers kan het een bewuste keuze zijn om niet te kiezen voor een reguliere makelaar, maar juist een aankoopmakelaar. Wat doet een aankoopmakelaar en in welke fasen van het koopproces kunnen zij de gewenste begeleiding bieden? 

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar begeleidt mensen bij het vinden van een nieuwe woning. Zij verzorgen het volledige aankoopproces van woningen voor de woningzoekende, en dienen dan ook het belang van de kopende partij. Dit is direct het grote verschil met een reguliere makelaar, die juist het belang van de verkopende partij dient. De aankoopmakelaar geeft onder meer advies over de bouwkundige staat van een woning, bezit juridische kennis met het oog op zaken als erfpacht en verzorgt de begeleiding bij de notaris in de overdrachtsfase.

Aankoopmakelaars zijn bekend met economische omstandigheden, welke van invloed kunnen zijn op de huizenprijs, en beschikken over marktinformatie. Hierbij draait het primair om de tendens van biedingen in de huidige markt, waardoor een goede prognose kan worden gemaakt van de huizenprijzen in algemene zin.

Achtergrond van aankoopmakelaars

Aankoopmakelaars volgen in het algemeen de HBO dagopleiding Makelaardij. Na een gemeenschappelijk curriculum krijgt men de optie verder te gaan in de richting van aankoop- of verkoopmakelaar. Na afloop van de opleiding draagt men de titel makelaar, waarbij dus sprake kan zijn van een specificatie naar aankoopmakelaar.

Om de kwaliteit van makelaars landelijk te kunnen waarborgen, is de stichting VastgoedCert opgezet. Hier hebben consumenten toegang tot een openbaar kwaliteitsregister voor makelaars. Beginnende aankoopmakelaars worden geregistreerd als Assistent-makelaar, waarmee zij consumenten enkel mogen assisteren bij hun zoektocht naar een woning, maar niet actief mogen begeleiden in het koopproces. Assistent-makelaars volgen vervolgens een opleidingstraject, waarmee zij kunnen doorgroeien naar het niveau Kandidaat- of Registermakelaar.

Gevorderde makelaars worden op basis van opleiding en ervaring gekwalificeerd als Kandidaat- of Registermakelaar. Zij mogen wél een actieve rol gaan spelen in het aankoopproces. Ook binnen deze hogere ‘kamers’ wordt een opleidingstraject aangeboden, waarmee de kennis en expertise van de aankoopmakelaar wordt bewaakt en uitgebouwd.

Makelaar geen beschermde titel 

De laatste jaren groeit de roep om het beroep makelaar weer beschermd te maken. De beschermde titel makelaar werd in 1998 afgeschaft, met als doel de markt transparanter te maken voor de consument en marktwerking aan te jagen. Hoogleraren, politieke partijen en meerdere betrokken partijen plaatsen vraagtekens bij het effect van deze beslissing, en adviseren deze terug te draaien.

Kennis af te meten aan praktijkervaring

Aankoopmakelaars zijn in de regel behoorlijk goed onderlegd in privaat- en publiekrecht, economische factoren en bouwkundige aspecten van de woningmarkt. Veel van de kennis bij aankoopmakelaars is evenwel af te meten aan de praktijkervaring. Kennis van de (lokale) markt, onderhandelingen en opgebouwde connecties zorgen ervoor dat je met een aankoopmakelaar net iets verder komt. Onder de streep moet dit voor de consument uiteraard leiden tot een zo laag mogelijke aankoopprijs voor de beoogde woning.

Woningmarkt al tijdlang oververhit

Wil je in deze tijd een woning kopen, dan ontkom je er niet meer aan om flink over te bieden. Het is het resultaat van een oververhitte woningmarkt. Recent werden cijfers gepubliceerd, welke lieten zien dat de prijsstijgingen van een koopwoning in de maand juli de sterkste toevlucht namen sinds 2000. De krapte op de woningmarkt geldt hierin als voornaamste oorzaak, maar ook de lage hypotheekrente helpt niet mee. Dit maakt het voor consumenten mogelijk om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen bij de aankoop van een woning.

Een uitwas van de oververhitte woningmarkt is dat consumenten bereid zijn fors over te bieden op een woning, terwijl de echte kennis over de woning, bouwkundige staat en omgeving ontbreekt. Overbieden lijkt met de lage hypotheekrente niet gevaarlijk, maar is funest voor de woningmarkt. Het overbieden volgt namelijk al op de (vaak) onnatuurlijk hoge vraagprijs voor een woning. Om te voorkomen dat je als consument te veel betaald voor een woning, kan een aankoopmakelaar inzicht en begeleiding bieden binnen het aankoopproces.

Is het handig om nu een aankoopmakelaar in de arm te nemen?

De grote druk op de woningmarkt zorgt ervoor dat de prijzen al geruime tijd stijgen, terwijl kopers in vrijwel alle gevallen moeten overbieden om kans te maken op een huis. Overigens is al een aantal jaren sprake van stijgende woningprijzen; eerst in Amsterdam, nu ook steeds vaker buiten de stadskernen. De professionele begeleiding door een aankoopmakelaar geeft kopers meer zekerheden in de zoektocht naar een nieuwe woning. Het wordt daarmee aannemelijker dat consumenten een redelijke prijs betalen voor een nieuw huis.