schoolreisje kinderen

Op schoolreis is toch het mooiste wat er is. Althans; als de bestemming dik in orde is. Van speeltuinen tot pretparken en van ponyparken tot dierentuinen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Toch blijft de oorspronkelijk schoolreis, een volle dag actief zijn in de natuur, nog altijd populair. 

Momenteel wordt geadviseerd terughoudend te zijn met activiteiten als een schoolreis. Ook wordt het basisonderwijs geadviseerd nu niet nog allerlei excursies en schoolkampen te gaan organiseren. Daarmee vergroot je de kans op het verspreiden van het coronavirus en dat kan niet de bedoeling zijn. Alle verplaatsingen in de openbare ruimte worden afgeraden.   
 

Verlegen de bus in en bij terugkomst onder de banken

Het schoolreisje was in mei of juni een van de hoogtepunten van het jaar. Dat begon al begin twintigste eeuw toen er wandeltochten werden georganiseerd. Dat zal nog niet met een hippe Fjallraven op de rug geweest zijn, maar het waren in ieder geval dagen waarop kinderen er even helemaal uit waren. 
 
De eerste schoolreisjes, waar vaak voor gespaard werd door de leerlingen, waren dan ook tripjes in de natuur, met natuurlijk aan het einde van de dag een bezoek aan de speeltuin. In de loop der jaren kwamen daar de pretparken bij zoals Duinrell in 1935 en een jaar later het Ponypark Slagharen. 
 
Busmaatschappijen sprongen vanaf die periode hier gretig op in door groepsvervoer aanbiedingen te doen voor schoolreisjes. Over die bus valt nog wel meer te zeggen. Wie kent niet het fenomeen dat je er als kind ’s morgens wat verlegen instapte, onderweg misselijk werd en aan het einde van de dag helemaal ontspannen en moe bijna in slaap viel. Totdat je bijna terug was bij school. Dan dook je gezamenlijk onder de banken, zodat de ouders dachten… precies. Dat! Dat was toen en dat is nog zo.   
 

Favoriete schoolreisbestemmingen

Dit jaar zullen we nauwelijks drommen kinderen met een Fjallraven rugzak richting een bus zien wandelen of in rijen voor de ingang van een pretpark zien staan. Kinderen blijven in de klas. Wat zijn eigenlijk de favoriete bestemmingen voor schoolreisjes? 
 

Eilandtrip

Op Nationaalschoolreis.nl treffen we onder andere een trip naar de Waddeneilanden. Voor basisscholen in het noorden van het land makkelijk te bereiken, voor basisschoolleerlingen uit andere landsdelen een heel toer, en niet echt geschikt om in één dag te doen. Zo’n eiland kan dan beter bewaard worden voor een latere werkweek. 
 

Klimkpark

Klimparken schijnen momenteel helemaal hot te zijn. In buitensportcentra kunnen scholen terecht voor mountainbiketochten, gps-tochten en klimmen in een speciaal daarvoor ingericht klimpark. In Uden is bijvoorbeeld zo’n park. In Bergen op Zoom is een klimbos. 
 

Pretpark

Als het om pretparken gaat staat Walibi bij zowel kinderen als leerkrachten op nummer 1. Duinrell en het Dolfinarium scoren ook goed. Het zijn de parken waar kinderen zich supergoed kunnen vermaken. Wel zaak dat leerkrachten de groep bij elkaar kan houden. 
 

Museum

Op Schoolreisjes.nl staat onder meer het Spoorwegmuseum als attractie genoemd. Daarmee zijn we in de wereld van de musea beland. Je zou in eerste instantie denken dat kinderen daar niet op zitten te wachten, maar in de meeste musea is tegenwoordig niet alleen veel te zien, maar ook te doen. Kinderen worden actief beziggehouden en dat maakt een bezoek aan een museum hartstikke leuk.  
 

De natuur in

Daarnaast zijn er nog heel veel mogelijkheden als het om schoolreisjes gaat, en tegenwoordig wordt er regelmatig gekozen voor een combinatie van zowel bewegen als educatie. Kinderen moeten zich lekker kunnen uitleven én ook nog wat algemene ontwikkeling meekrijgen. Maar die trip in de natuur blijft veel leerlingen aanspreken. Ook al lijkt dat in eerste instantie saai. Fjallraven Kanken op de rug en de eerste boswandeling is een feit. Wordt hier een speurtocht aan gekoppeld, wordt het nog interessanter en als de reis eindigt in een heuse speeltuin, kan de dag niet meer stuk. Wat dat betreft verandert er niets.