UTRECHT (ANP) - Ruim een derde van alle hbo- en wo-studenten leent geld bij de overheid via DUO. Gemiddeld gaat het per maand om 365 euro. Na 4 jaar studeren komt dat uit op een schuld van 17.500 euro.

Bijna een vijfde van de studenten krijgt geen zorgtoeslag en ruim 10 procent doet geen belastingaangifte. Dat scheelt ze veel geld. Dat blijkt uit een onderzoek onder 3000 studenten door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud zegt dat de studentenschuld alleen maar zal toenemen als de overheid haar bezuinigingsmaatregelen gaat doorvoeren. Studenten blijken maar weinig te weten over de leenvoorwaarden van DUO. Zo weet de helft niet hoe het zit met de rente. Het Nibud adviseert dat wel te uit te vinden, omdat ze anders bij het afbetalen wel eens voor verrassingen komen te staan.

Veel studenten vinden het belangrijk om te sparen. 70 procent doet dat, gemiddeld bijna 100 euro per maand. Uitwonende studenten hebben gemiddeld 914 euro per maand te besteden. Aan huur zijn ze ongeveer 340 euro kwijt. Thuiswonenden kunnen 535 euro uitgeven. Als ze een bijbaantje hebben, verdienen studenten gemiddeld 345 euro.

Behalve aan vaste kosten (huur, boodschappen, verzekeringen, collegegeld) geven studenten ook nog veel geld uit aan, mobiele telefoon, uitgaan, vakantie, drinken en snoep.

De kosten voor studenten zijn in totaal hoger dan hun inkomsten, maar doordat de ouders vaak bijspringen (huur en collegegeld) kunnen ze over het algemeen rond komen van hun geld, blijkt uit het onderzoek.