Normal_11544

GRONINGEN (Novum) - In de waterleiding van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde (CTM) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is de legionellabacterie aangetroffen. Patiënten kunnen zeker een week niet op de afdeling terecht, meldt het ziekenhuis zondag.

Patiënten die de afgelopen drie weken in het CTM zijn behandeld zijn per brief op de hoogte gebracht van de vondst van de bacterie. Het zou kunnen dat zij tijdens hun bezoek in contact zijn gekomen met besmet water. Als dat is gebeurd, is er volgens het ziekenhuis een kleine kans dat zij ziekteverschijnselen krijgen, zoals griep of een longontsteking.

Patiënten die in de eerste twee tot drie weken na hun bezoek last hebben gekregen van luchtwegklachten met koorts, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts. Wie het centrum langer dan drie weken geleden bezocht en geen klachten heeft, hoeft zich volgens het UMCG geen zorgen te maken.

Ook de medewerkers van het CTM en studenten van de opleidingen tot tandarts, mondhygiënist en tandartsassistent zijn geïnformeerd. De medewerkers kunnen de komende week niet aan het werk en de studenten kunnen geen les krijgen op de afdeling.

De waterleiding van het CTM is gescheiden van die van de rest van het ziekenhuis. Patiënten en medewerkers van andere afdelingen hebben daarom geen risico op besmetting gelopen.