Normal_10026

HANOVER - Een ouderejaars student van het Dartmouth College in de Amerikaanse staat New Hamsphire heeft voor veel ophef gezorgd, door een boekje open te doen over de ontgroeningspraktijken van een herendispuut op de universiteit, zo meldt de Houston Chronicle.

Andrew Lohse beschreef een in artikel wat studenten in 2009 moesten ondergaan om lid te kunnen worden van herendispuut Sigma Alpha Epsilon. Zo werden de studenten onder andere ondergedompeld in een opblaasbaar zwembadje met braaksel, urine en rottende etensresten. Daarnaast moesten ze azijn drinken en omeletten gemaakt van braaksel eten.

Meer dan honderd medewerkers van Dartmouth College hebben als reactie een open brief geschreven aan het college van bestuur, waarin ze oproepen paal en perk te stellen aan de ontgroeningspraktijken op de campus. Ontgroeningen zouden volgens de ondertekenaars een publiek geheim zijn.

De president van het dispuut heeft aangegeven dat de praktijken zoals Lohse beschreven heeft, niet meer voorkomen binnen de fraternity. Inmiddels zouden de 27 betrokken leden van Sigma Alpha Epsilon in staat van beschuldiging zijn gesteld.

Charlotte Johnson, de decaan van het Dartmouth College, wil vooralsnog niet reageren op de aantijgingen. Dartmouth College maakt onderdeel uit van de Ivy League, een sportcompetitie waaraan acht noordoostelijke Amerikaanse universiteiten deelnemen. De Ivy League-universiteiten worden algemeen beschouwd als enkele van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink