Normal_9330

UTRECHT (ANP) - Studenten komen wederom in actie tegen de plannen in het hoger onderwijs van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Van 19 tot en met 23 maart wordt de hele week landelijk en lokaal geprotesteerd, zo heeft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) dinsdag laten weten.

Op wat voor manier er geprotesteerd wordt, is nog niet duidelijk. De studentenorganisatie is fel tegenstander van de bezuinigingen in het hoger onderwijs, zoals onder meer het afschaffen van de basisbeurs voor studenten die een masteropleiding volgen.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt de acties van de LSVb te steunen, maar niet mee te organiseren. ,,Het ISO organiseert eigen acties, maar de invulling daarvan is nog niet bekend'', aldus voorzitter Sebastiaan Hameleers.

Vorig jaar januari trokken duizenden studenten naar het Malieveld in Den Haag om hun ongenoegen over de langstudeermaatregel kenbaar te maken. Deze houdt in dat wanneer een student meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masteropleiding, hij of zij 3000 euro extra collegegeld moet betalen.