Normal_8976

AMSTERDAM (Novum) - Voor het nieuwe gebouw van de Vrije Universiteit aan de Boelelaan in Amsterdam-Zuid is een archtect gevonden. Architectenbureau Meyer & Van Schooten gaat binnenkort aan de slag met het ontwerp. Het bureau is bekend van 'de schoen' van ING op de Zuidas, de nieuwe faculteit FNWI van de Universiteit van Amsterdam en de renovatie van het ministerie van Financiën.

Het nieuwe universiteitsgebouw met de werknaam NU.VU wordt volgens de planning bij de start van het studiejaar in 2017 in gebruik genomen. Het beslaat 31 duizend vierkante meter en moet ontmoetingsmogelijkheden scheppen op het gebied van onderwijs, wetenschap, bedrijfsleven en maatschappij.

Ook is het een belangrijke schakel in de ontwikkeling van een campus in het 'kenniskwartier', meldt de VU maandag. Het is de bedoeling dat studenten, momenteel heeft de VU er 26 duizend, er gaan wonen. Het nieuwe gebouw wordt 'functieneutraal' en bevat congresfaciliteiten, horeca, gemakswinkels en een culturele voorziening. Hoeveel geld er mee is gemoeid kan een woordvoerder niet zeggen.

De nieuwbouw is geen vervanging van het huidige hoofdgebouw, dat de komende anderhalf jaar wordt gerenoveerd om de levensduur tot minstens 2025 te verlengen.

Bernadette Langius van het college van bestuur van de VU benadrukt de noodzaak om zuinig en duurzaam te bouwen. "Wij moeten ons verouderde vastgoed op een verantwoord niveau brengen. Dit is een `no regret investering' die studenten de voorzieningen biedt waar zij recht op hebben en die zij mogen verwachten van een moderne internationale universiteit."