Normal_8783

GRONINGEN - Recent gepubliceerd onderzoek van psycholoog Leander van der Meij heeft uitgewezen dat het mannelijke hormoon testosteron niet louter leidt tot machogedrag en agressiviteit, maar ook de behoefte tot flirten aanwakkert.

Van testosteron is bekend dat het een belangrijke rol speelt in competitie tussen mannen onderling. Ook wordt verondersteld dat het belangrijk is bij het tot stand komen van seksuele relaties. De precieze relatie tussen competitie en paarvorming is echter onbekend. Van der Meij, die op 12 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit in Groningen, voerde een experiment uit om dit nader in kaart te brengen.

Hij liet 84 jonge mannen één op één tegen elkaar strijden in een kennisquiz. Gedurende de competitie maakten de mannen aanzienlijk meer testosteron aan: speeksel dat na deelname aan de quiz werd afgenomen bevatte ruim 16 procent meer testosteron dan speeksel dat voorafgaand aan de quiz werd verzameld.

Meer flirten
Na de quiz werd een ontmoeting in scène gezet met een jonge vrouw of man. Mannen die een grotere toename in testosteron hadden tijdens de competitie, flirtten meer wanneer ze een vrouw ontmoetten, zo stelde de promovendus vast. Ze stelden meer vragen, vertelden meer over zichzelf, maakten meer oogcontact en glimlachten meer.

Van der Meij: ‘Testosteron roept vaak associaties op met machogedrag en agressiviteit. Mijn onderzoek laat zien dat het, afhankelijk van de context, ook tot positief sociaal gedrag kan leiden: testosteron bereidt mannen voor op paarvorming.'

Overigens presenteert de promovendus zijn conclusies met een slag om de arm. Het blijft de vraag wat er eerst is: het verlangen naar een vrouw, of een verhoogd testosteronniveau. Het zou immers kunnen dat de hoeveelheid testosteron sterker toeneemt wanneer een man meer naar een vrouw verlangt.

© Nationale Onderwijsgids