Normal_8777

AMSTERDAM - Het leren van een taal gaat makkelijker wanneer het gesproken woord wordt aangevuld met gebaren, zo meldt Nu.nl.

Dat hebben Duitse wetenschappers van het Max Planck Instituut in Leipzig bevonden en vervolgens uiteengezet in het vakblad ‘Mind, Brain and Education'.

Gedurende een periode van zes dagen lieten de wetenschappers studenten de kunstmatige taal ‘Vimmi' leren. De ene helft van het materiaal werd aangeleerd door de studenten te laten spreken en schrijven, terwijl bij de andere helft ook gebruik werd gemaakt van gebaren en lichaamsbewegingen die de studenten moesten herhalen.

Het bleek dat studenten beduidend meer woorden onthielden van het deel dat samenging met gebaren. Verrassend genoeg gold dit niet alleen voor woorden met een eenvoudig uit te beelden betekenis zoals ‘knippen', maar ook voor abstractere woorden zoals ‘waarderen' en ‘daarom'.

De onderzoekers beweren dat het uitbeelden complexere en uitgebreidere opslag van het woord in de hersenen teweegbrengt, waardoor het makkelijker kan worden gereproduceerd.

© Nationale Onderwijsgids