Normal_8584

ROTTERDAM - Jan Rotmans, hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), heeft de Groene Pluim 2011 ontvangen. De prijs voor de duurzaamste Rotterdamse overheidsmedewerker, wetenschapper of onderwijsmedewerker van het jaar werd overhandigd tijdens de Groene Conferentie van het Rotterdams Milieucentrum.

Prof. dr. ir Jan Rotmans krijgt de Groene Pluim vooral voor zijn enthousiasme en inzet voor de duurzaamheid in Rotterdam. Ook maakt hij duurzaamheid begrijpelijker voor de gewone Rotterdammer.

Volgens het Milieucentrum is Jan Rotmans een duurzaamheidsambassadeur van Rotterdam, waarbij hij overigens ook zijn kritiek op beleid niet onder stoelen of banken schuift. Deze soms kritische blik wordt door Rotterdams Milieucentrum zeer gewaardeerd.

Behalve hoogleraar transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit is Rotmans mede-oprichter en voorzitter van Urgenda (actie-organisatie voor duurzaamheid en innovatie) en directeur van het onderzoeksinstituut naar transities Drift.

Hij is de motor achter vele duurzame initiatieven, waaronder het drijvend bouwen. Zo is Rotmans initiator van het Drijvend Paviljoen (foto) in de Rotterdamse Rijnhaven. Zijn ambitie is een compleet drijvende wijk.

Binnen en buiten Rotterdam probeert Rotmans overheden en het bedrijfsleven te inspireren tot duurzaamheid. Voorbeelden, oftewel iconen, zijn hierbij essentieel.

"Het is belangrijk dat er steeds meer duurzame iconen komen. Goede en aansprekende voorbeelden dus. Zo verspreid duurzaamheid zich het best", aldus Rotmans. Het Drijvend Paviljoen in de Rijnhaven is volgens Rotmans een van die duurzame iconen.

© Nationale Onderwijsgids