Normal_7227

HILVERSUM (ANP) - Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen ontving na publicatie van het onderzoek naar vleeseters die hufterig zouden zijn ''wel 100 mails'' van mensen die beweerden dat het resultaat niet kon kloppen.

Maar die weerlegde zij allemaal in soms felle bewoordingen, omdat ze ''geen moment dacht dat er sprake kon zijn van fraude.'' Dat heeft Vonk maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman gezegd.

Vorige week werd bekend dat mede-onderzoeker professor Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg jarenlang onderzoeksdata uit zijn duim heeft gezogen en dat lijkt ook met het vleesonderzoek het geval. Vonk bracht een bericht gebaseerd op zijn data naar buiten.

''Ik heb een heleboel superonverstandige dingen gedaan in deze kwestie. Ik vertrouwde mijn vriend en bovendien sloten zijn, achteraf valse, resultaten precies aan bij wat ik al verwachtte, namelijk dat vleeseters minder empatisch zijn dan vegetariërs. Als dat niet zo was geweest, had ik de data nog wel een keer nagetrokken'', zei zij maandag. Vonk is oud-voorzitter van de actiegroep Wakker Dier en lid van de Partij voor de Dieren.

Eerstejaarsstudent psychologie
De hoogleraar verweet onder meer een wiskundige die de rekenmethode betwistte, dat hij vragen stelde ''op het niveau van een eerstejaarsstudent psychologie.'' Anderen liet ze weten ''dat het onderzoeksresultaat hen zeker niet beviel.''

''Ik ben heel erg stom geweest, maar zoiets extreems verwacht je niet'', zei Vonk. De Radboud Universiteit laat onderzoek doen naar de rol van de professor in de zaak en haar integriteit.