Normal_7102

SANTIAGO (NOVUM) - Chileense studenten hebben op een plein in het centrum van de Chileense hoofdstad Santiago een 'kiss-in' gehouden. De actie was onderdeel van een vreedzaam protest tegen het onderwijsbeleid van de regering.

De 'kiss-in', waarbij zo'n vijftig studentenpaartjes elkaar in innige omhelzing kusten, vormde een ludieke onderbreking na drie maanden van serieuze protesten van studenten en hoogleraren.

De organisatoren van het studentenprotest werken samen met de vakbonden en met oppositiepartijen. Ze eisen fundamentele maatschappelijke hervormingen. De actievoerders hebben de steun van de centrumlinkse coalitie die Chili ruim twintig jaar regeerde, totdat president Sebastián Pinera en de rechtervleugel van de Chileense politiek vorig jaar aan de macht kwamen.

De actievoerders eisen dat de grondwet wordt vervangen. De huidige constitutie geeft de president nog veel macht, maar de betogers willen dat een nieuwe grondwet gaat voorzien in volksraadplegingen en gratis onderwijs voor alle Chilenen. Daarnaast eisen de oppositie en de vakbonden hervormingen van het pensioen- en belastingstelsel en meer geld voor de zorg.