Normal_6738

Het tekort aan wooneenheden voor studenten is nijpend en zal de komende jaren niet verminderen, zo meldt de Gelderlander.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) was het tekort aan studentenwoningen in 2010 al tussen de 20.000 en 30.000 kamers. Door de crisis is de bouw van nieuwe woningen achtergebleven, aangezien studentenwoningen vaak niet rendabel zijn. Ook zou wet- en regelving nieuwbouw in de weg staan, waardoor het tekort op korte termijn niet weggewerkt kan worden.

Studenten moeten daardoor met creatieve oplossingen komen. In Amsterdam en Utrecht worden steeds vaker leegstaande kantoorpanden omgebouwd tot woonruimte voor studenten en zelfs een oud cruiseschip doet in de hoofdstad al dienst als studentenhuis.

In Groningen worden containers ingezet om het tekort aan woningen te compenseren. In Ede en Wageningen bemiddelt de Wageningen Students Organisation (WSO) steeds vaker tussen huizenbezitters en studenten; zo kunnen studenten ouderwets bij een hospita inwonen.

In Wageningen wordt daarnaast een caravan aan studenten aangeboden op een camping. Probleem is wel dat de bewoners in maart hun biezen weer moeten pakken, aangezien de 'echte' toeristen dan weer komen.

Volgens de LSVb zal het tekort de komende jaren niet afnemen en zullen studenten derhalve vaker hun toevlucht moeten zoeken tot creatieve woonoplossingen.

© Nationale Onderwijsgids