Normal_6685

Acht universiteiten, waaronder de Technische Universiteit Delft, doen mee aan een prijsvraag van de Bill & Melinda Gates Foundation om een nieuw soort toilet te ontwerpen, zo meldt de Wereldomroep.

Anderhalf miljoen kinderen sterven jaarlijks door gebrek aan sanitaire voorzieningen. Bijna 2,5 miljard mensen wereldwijd moeten het zelfs helemaal zonder toilet stellen.

De organisatie van de Microsoftmiljardair en zijn vrouw wil daarom dat er een 'toilet 2.0' beschikbaar komt, dat zonder water, riolering en elektriciteit kan functioneren en daarnaast schoon drinkwater en energie produceert. Bill en Melinda Gates hebben voor die ambitie 42 miljoen dollar vrijgemaakt, die zal worden besteed aan de uitwerking van de beste acht ideeën.

De aan de TU Delft verbonden wetenschapper Georgios Stefanidis heeft al een ontwerp in gedachten, waarbij geen water of riolering meer nodig is, en die naast schoon water ook nog electriciteit produceert. De universiteit heeft 12 maanden de tijd om het prototype te perfectioneren.

De Bill & Melissa Gates Foundation wil het revolutionaire nieuwe toilet binnen drie jaar op de markt brengen.

© Nationale Onderwijsgids