Normal_6582

Jacques Brotchi heeft bekendgemaakt zijn bestuursfunctie aan de Université Libre de Bruxelles te willen neerleggen, zo meldt Joods Actueel.

Brotchi, een prominente figuur binnen de Belgische joodse gemeenschap, ergert zich aan de antisemitische tendensen op de universiteit. De neurochirurg spreekt in zijn ontslagbrief van een 'vrijplaats voor antisemitisme' als hij de universiteit omschrijft.

Protestacties tegen Israëlisch beleid, het optreden van een omstreden komiek en ontgroeningen in 'nazi-stijl' deden de professor besluiten zijn functie neer te leggen. Joodse studenten zouden ook steeds meer uitwijken naar de katholieke universiteit van Brussel.

De Unie van Joodse Studenten van België (UEJB) bevestigt het beeld dat Botchi schetst: "De situatie aan de universiteit is zeker voor Joden moeilijk geworden".

Volgens rector Didier Viviers zijn er wel enkele antisemitische incidenten geweest, maar is zijn universiteit zeker geen antisemitisch bolwerk. Viviers verwijt de professor een lastercampagne te voeren.

© Nationale Onderwijsgids