Normal_6434

Tijdens de viering van haar 50ste Dies Natalis zal de Universiteit Twente een eredoctoraat uitreiken aan Jamie Hyneman en Adam Savage, de makers van het televisieprogramma Mythbusters van Discovery Channel. Hyneman en Savage krijgen het eredoctoraat voor hun rol in de popularisering van wetenschap en technologie.

Jamie Hyneman (1956) en Adam Savage (1967) maken sinds 2002 het populaire televisieprogramma MythBusters op Discovery Channel, vol met special effects, robotica en 'model making'.

In elke uitzending - er zijn ruim 200 afleveringen geproduceerd -, bevestigen of juist ontkráchten Hyneman en Savage theorieën, legenden en mythen. Met spectaculaire experimenten onderzoeken ze of een situatie echt mogelijk is: kon Archimedes echt de Romeinse vloot in vuur en vlam zetten met de zon en spiegels?

Dankzij hun humoristische benadering weten zij wereldwijd een miljoenenpubliek, van vooral ook jonge kijkers, te interesseren voor wetenschap, technologie en het uitvoeren van experimenten. Savage heeft verschillende patenten en prijzen op zijn naam staan, Hyneman heeft onder meer gedoceerd aan de Academy of Art University in San Francisco.

Beiden hebben ze ook honderden special effects geproduceerd voor commercials. De heren zijn honorary lifetime members van de California Science Teachers Association en geven voordrachten op vele universiteiten. In april van dit jaar ontvingen zij de Harvard Humanism Award.