Normal_6455

UTRECHT (Novum) - De Universiteit Utrecht heeft Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft benoemd tot universiteitshoogleraar. 't Hooft is hoogleraar theoretische fysica in Utrecht en Akademiehoogleraar.

De Universiteit Utrecht telt nu negen universiteitshoogleraren, allen benoemd vanwege hun 'internationale kwaliteit en disciplineoverstijgende visie en uitstraling'.

De 64-jarige 't Hooft studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en is sinds 1969, eerst als promovendus en later als hoogleraar, verbonden aan het Instituut voor Theoretische Fysica. Hij ontving in 1999 ontving met Martinus Veltman de Nobelprijs voor Natuurkunde voor hun consistente beschrijving van elementaire deeltjes in het standaardmodel.

't Hooft is behalve docent ook nog steeds actief als internationaal toponderzoeker. Zijn onderzoeksonderwerpen variëren van zwarte gaten, kwantumgravitatie en ijktheorieën tot de grondslagen van de kwantummechanica en leiden jaarlijks tot publicaties in wetenschappelijke tijdschriften.

Een universiteitshoogleraar krijgt meer vrijheid dan 'gewone' hoogleraren en extra geld voor onderzoek, en soms ook vrijstelling van onderwijsverplichtingen.