Normal_5051

De regering zet de deur open voor elite-onderwijs. Dat vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk morgen in het debat over de toekomst van het hoger onderwijs.

'Zijlstra hakt keihard in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Hij wil hoger collegegeld voor topopleidingen, selectie aan de poort, een studieboete voor langstudeerders en stoppen met de basisbeurs voor de masterfase.'

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen week over het rapport van de Commissie Veerman. Daarin staan aanbevelingen voor het hoger onderwijs, zoals meer investeren en extra begeleiding voor studenten.

De regering weigert de belangrijkste aanbeveling van Veerman uit te voeren namelijk dat forse investeringen nodig zijn. 'Zo komen we dus niet in de top 5 van Kennislanden', aldus Van Dijk.

Zijlstra wil ook aan de slag met selectie aan de poort. Het bewijs dat het werkt is echter flinterdun, aldus de Socialistische Partij. De criteria zijn vaak arbitrair waardoor menig talent onterecht niet binnenkomt. Wel goed zijn de zogenaamde intakegesprekken met studenten, zodat zij beter voorgelicht zijn als zij aan een opleiding beginnen.

De regering wil ook collegegelddifferentiatie, waardoor een opleiding tot 8500 euro mag vragen voor een zogenaamde topopleiding. Maar ook hier zijn de criteria flinterdun. Het werpt een enorme drempel op voor studenten die het van huis uit minder hebben. Van Dijk: ‘we krijgen toponderwijs voor de elite en massa-onderwijs voor de rest'.