Normal_friends-with-map-and-photo-camera-spending-time-in-2023-11-27-04-56-01-utc

Nederland staat bekend om haar goede en grote universiteiten. Op de universiteit kun je veel verschillende studies volgen, maar ook ze beschikken ook vaak over onderzoeksfaciliteiten. Maar hoeveel universiteiten in Nederland zijn er? Nederland telt in totaal 14 universiteiten die publieke financiering ontvangen van de overheid. Dit betekent dat ze erkend zijn door de overheid en dus ook financiële steun ontvangen om het niveau van het onderwijs te verhogen. Er zijn ook een aantal particuliere instellingen voor hoger onderwijs. In deze tekst bespreken we de 14 universiteiten in Nederland met financiering van de overheid. 

Universiteit van Amsterdam (UvA)

Gelegen in de hoofdstad van Nederland is de Universiteit van Amsterdam. Deze universiteit heeft een groot aanbod aan studies en is een van de grootste in Nederland. Daarnaast beschikt het over uitgebreide onderzoeksfaciliteiten. De UvA heeft meer dan 40.000 studenten en het collegegeld bedraagt in het schooljaar 23/24 ongeveer €2388. De kosten van het collegegeld variëren per opleiding en traject. 

Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Amsterdam beschikt over twee universiteiten. Naast de UvA is er ook de Vrije Universiteit Amsterdam, beter bekend als de VU. De VU staat bekend om het brede aanbod van wetenschappelijke en maatschappelijke studies en de focus op interdisciplinair onderzoek. De VU heeft meer dan 30.000 studenten die 50 bachelors en 100 masters kunnen volgen op de universiteit en hoeveel universiteiten in Nederland zijn er waar dat kan!? 

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) 

Een van de oudste universiteiten vinden we in het hoge noorden, namelijk in de stad Groningen. De afkorting van de universiteit is de RUG. De RUG staat bekend om haar focus op onderzoek en internationale samenwerking. Ook de RUG telt meer dan 30.000 studenten. 

Radboud Universiteit Nijmegen (RU)

De Universiteit van Nijmegen, beter bekend als Radboud, staat bekend om haar studentgerichte benadering en de onderzoeksinspanning. Met zo’n 25.000 studenten en veel verschillende opleidingen is Radboud een van de bekendste universiteiten in Nederland. 

Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR)

De universiteit van Rotterdam, ook wel Erasmus genoemd, staat bekend om de vele economie-, bedrijfskunde- en medische faculteiten. De Erasmus Universiteit telt ongeveer 30.000 studenten. 

Universiteit Leiden (LEI)

Als de oudste universiteit van Nederland, gevestigd in Leiden, heeft deze universiteit een rijke geschiedenis en biedt ze een breed aanbod aan opleidingen. De Universiteit Leiden kent meer dan 30.000 studenten. 

Maastricht University (UM)

De UM staat bekend om haar internationale karakter en probleemgestuurd onderwijs (PGO). Gelegen in het zuiden van Nederland, trekt de universiteit studenten van over de hele wereld. De universiteit heeft meer dan 20.000 studenten met veel verschillende achtergronden. 

Universiteit Utrecht (UU)

De universiteit van Utrecht ligt in een echte studentenstad die leeft. Veel studenten wonen en leren hier, waardoor er veel leven op straat is. De universiteit is een van de grootste in het land en biedt enorm veel opleidingen en onderzoeksmogelijkheden aan. De Universiteit van Utrecht heeft ongeveer 38.000 studenten. 

Universiteit Twente (UT)

De Universiteit Twente is algemeen bekend voor haar technische en sociale wetenschappen, maar ook voor de sterke focus op ondernemerschap en innovatie die het hanteert. De universiteit is gelegen in de plaats Enschede.

Technische Universiteit Delft (TU Delft)

De TU Delft is een van de bekendste universiteiten in het land. Het is de grootste en oudste technische universiteit en staat ook internationaal hoog aangeschreven. Met ongeveer 25.000 studenten en veel diepgaande programma's een van de beste universiteiten.

Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Gevestigd in de technologiestad van Nederland, Eindhoven, staat de TU/e bekend om haar technologische innovaties en samenwerkingen met de industrie. Philips is natuurlijk een grote naam in de technologie afkomstig uit Eindhoven. De TU van Eindhoven heeft ongeveer 12.000 studenten, redelijk minder dan de andere universiteiten in Nederland.

Wageningen University & Research (WUR)

De WUR is gespecialiseerd in levenswetenschappen en agrarische wetenschappen en staat tevens internationaal bekend om haar voedselproductie, milieu en landbouwonderwijs. De WUR heeft zo’n 14.000 studenten die worden opgeleid in voeding en voedselproductie. 

Tilburg University (TiU)

De Universiteit van Tilburg heeft ongeveer 14.000 studenten die zich specialiseren in mens- en maatschappijwetenschappen. Ook heeft de universiteit een sterke reputatie in vakgebieden zoals economie, rechten, en sociale wetenschappen. 

Open Universiteit (OU)

Bij de Open Universiteit kun je afstandsonderwijs volgen. Het maakt gebruik van moderne technologieën om flexibel te studeren. Vooral makkelijk voor volwassenen die naast hun baan willen studeren. 

Particuliere universiteiten

Hoeveel universiteiten in Nederland zijn er? 14 stuks! Er zijn ook nog enkele particuliere universiteiten voor hoger onderwijs, zoals Nyenrode Business Universiteit. Ook zijn er verschillende gespecialiseerde academies. De instellingen ontvangen geen financiering van de overheid en hebben vaak hogere kosten voor studenten. 

Lees meer op de Nationale Onderwijsgids

Heb jij vragen over het onderwijs zoals, hoeveel universiteiten in Nederland? Kijk dan eens op de Nationale Onderwijsgids. Daar vind je allerlei informatie over het onderwijs in Nederland!