Demonstranten die pand RUG bezetten door politie hardhandig weggestuurd

De politie is in actie gekomen tegen pro-Palestijnse demonstranten die bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) demonstreerden en ook een gebouw bezetten. Op beelden van lokale media is te zien dat onder meer de wapenstok tegen de demonstranten is gebruikt. De politie heeft twee mensen aangehouden.

Rond de twintig demonstranten waren een gebouw van de universiteit aan de Oude Boteringestraat binnengedrongen. De politie heeft dat aan het begin van woensdagavond 12 juni ontruimd, nadat de universiteit de demonstranten had gevorderd het pand te verlaten, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Buiten het gebouw stonden volgens hem tussen de honderd en tweehonderd demonstranten.

Het protest begon volgens de gemeentewoordvoerder in de middag op de Grote Markt. De politie was daar ook al aanwezig. Het is daarna tot een confrontatie gekomen met de demonstranten in onder meer de Butjesstraat, waarna het pand werd bezet.

Later op de avond verlieten demonstranten ook het tentenkamp op het nabijgelegen Harmonieplein. Daar stonden sinds half mei tenten van pro-Palestijnse demonstranten. Volgens de gemeentewoordvoerder zijn ze er vrijwillig weggegaan, waarna de politie het tentenkamp heeft opgeruimd.

Twee aanhoudingen 

Waarvoor de twee mensen zijn aangehouden, kan een woordvoerster van de politie niet zeggen. Ook weet ze niet of de twee in het pand van de universiteit waren of elders zijn aangehouden.

Student bewusteloos 

Het Dagblad van het Noorden schrijft op basis van de studenten dat een van hen bewusteloos is geraakt. De politie noch de gemeente kan dat bevestigen.

Door: ANP