Demonstranten bezetten gebouw Universiteiten van Nederland in Den Haag

Het gebouw van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland aan de Lange Houtstraat in Den Haag is dinsdag 4 juni enige tijd bezet geweest door demonstranten. Iets na 15.00 uur waren alle demonstranten aangehouden. De demonstranten demonstreerden tegen universiteiten die banden hebben met Israëlische universiteiten. Dat meldt Omroep West.

Er hingen spandoeken met teksten als ‘Nederlandse universiteiten zijn medeplichtig aan genocide’ en ‘Boycott & Divest’. Een aantal demonstranten probeerden het gebouw binnen te komen, maar zonder toegangspas kwamen ze niet verder dan de hal. Zeven mensen stonden op het dak boven de ingang van het gebouw.

Een tiental agenten en vier politiewagens stonden op wacht bij het gebouw. Actievoerders die buiten werden opgepakt gingen mee met een HTM-bus. Ook de demonstranten die op het dak boven de ingang stonden werden met behulp van een hoogwerker van het pand gehaald.

Al eerder bezoek van demonstranten 

Universiteiten van Nederland kreeg enkele maanden geleden ook al bezoek van demonstranten. Dat vertelde een woordvoerder van de belangenbehartiger van veertien Nederlandse universiteiten.

Pro-Palestijnse activisten 

Bij universiteiten in Nederland zijn al een aantal weken pro-Palestijnse activisten aan het demonstreren. De faculteit Werktuigbouwkunde van de TU Delft werd maandagavond 3 juni overspoeld door demonstranten. Zij wilden het gebouw niet verlaten en zijn uiteindelijk allemaal aangehouden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk