Studenten blijven Radboud Universiteit bezetten tot eisen zijn gehonoreerd

Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen blijven de actievoerders net zolang zitten totdat hun eisen gehonoreerd worden. De universiteit moet de banden met Israëlische instanties verbreken. Dat meldt Omroep Gelderland.

Zo’n 150 studenten namen maandag 27 mei het Erasmusgebouw van de universiteit over. De studenten werden verzocht om rond middernacht het gebouw te verlaten. Met hun handen omhoog stonden de studenten klaar toen uiteindelijk de Mobiele Eenheid (ME) dwars door een gebarricadeerde deur kwam.

Alles is opgeruimd 

Het Erasmusgebouw is inmiddels helemaal schoon en alles is opgeruimd. Het college van bestuur heeft in een verklaring te kennen gegeven dat tijdens de bezetting de grenzen van het toelaatbare zijn overschreden.

In gesprek met de demonstrerende studenten 

De universiteit heeft meerdere keren aangeboden om met een groep van de demonstrerende studenten in gesprek te gaan. Maar dan moest de bezetting wel vrijwillig beëindigd worden.

Woordvoerder Ties van den Boogaard van Nijmegen voor Palestine geeft aan dat de universiteit geen gesprek over de eisen wil voeren. “Ze doen al twee weken niets met onze eisen. Ze willen dat de protesten stoppen.”

Als het aan Van den Boogaard ligt gaan de protesten nog wel even door. Het tentenkamp blijft ook overeind, pas als de banden met Israël wedren verbroken zal ook het kamp afgebroken worden. Er blijven wel minder mensen kamperen, volgens Van den Boogaard.

Overnachten op de campus 

De Radboud Universiteit verbiedt het overnachten op de campus. Of de universiteit ook stappen gaat ondernemen tegen het tentenkamp is niet duidelijk.

Universitaire Gezamenlijke Vergadering 

Op vrijdag 31 mei wordt er een extra Universitaire Gezamenlijke Vergadering ingepland. Studenten en medewerkers bespreken tijdens die vergadering universiteitsbrede onderwerpen. Het college van bestuur schuift ook aan.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk