Professoren ruilen één dag de universiteit in voor lessen aan basisschoolleerlingen

De Erasmus Universiteit vindt het heel belangrijk dat kinderen kennis maken met de wetenschap. Daarom gingen op donderdag 24 mei 44 hoogleraren naar verschillende basisscholen in Rotterdam. Dat meldt het AD.

Hoogleraar Arno van Leenders is een van deze 44. Zijn collega’s gaan op de fiets, maar hij stapt in zijn auto. De grote microscoop die Leenders meeneemt is makkelijker te vervoeren met een auto. Leerlingen van basisschool Meester Baars aan de Koninginneweg in Rotterdam-IJsselmonde gaat hij van alles bijbrengen over menselijke huidcellen.

Les 

De leerlingen hebben nog pauze, maar professor Van Leenders sluipt alvast het lokaal in. De hoogleraar urogenitale pathologie start om 10.45 uur met zijn les. Geen echte studenten zitten er nu voor hem, maar kinderen. En dat is toch wel even wennen.

De hoogleraar start de les met een aantal foto’s die hij laat zien. Hierop is de huid van mensen te zien, maar dan honderd keer groter dan normaal. Van Leenders legt alles zo eenvoudig mogelijk uit. Alleen de spanningsboog van kinderen op deze leeftijd is ongeveer twintig minuten. De professor moet dus zijn presentatie zo kort mogelijk houden en iets interactiefs voor de leerlingen bedenken. Leerlingen mogen hun eigen wangslijmvlies onder de microscoop bekijken.

Gedoneerde huidcellen 

Bij deze proef mogen de gedoneerde huidcellen van de leerlingen gedoopt worden in vijf verschillende bakjes. De kleuren zorgen ervoor dat de huidcellen goed te zien zijn onder de microscoop.

Wetenschap 

Professor Van Leenders is naar de basisschool gekomen omdat de Erasmus Universiteit in Rotterdam vindt dat kinderen op jonge leeftijd al in aanraking moeten komen met de wetenschap. Deze lessen worden al regelmatig in Utrecht gegeven. De Erasmus Universiteit wil dat dit ook bij hen een traditie wordt.

Na afloop van het experiment wordt aan leerling Kyle gevraagd of hij later ook professor wil worden. Dat wil hij niet, hij wil profvoetballer worden. Veel klasgenoten willen ook graag profvoetballer worden. Hoogleraar Van Leenders krijgt daarom een hele belangrijke vraag voor zien kiezen. “Wie is er beter: Christiano Ronaldo of Lionel Messi?”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk