Pro-Palestijnse actievoerders bij UM ontvangen steun van Maastrichtenaren

Pro-Palestijnse actievoerders hebben de afgelopen tijd steun gekregen van Maastrichtenaren. Vooral oudere Maastrichtenaren komen de mensen in het tentenkamp achter een universiteitsgebouw aan de Grote Gracht broodjes, ander voedsel en drinken brengen. Dat zei een docent van de Universiteit Maastricht (UM) op straat voor het sinds woensdag bezette faculteitsgebouw sociaal-culturele wetenschappen.

Hij reageerde op een gespannen sfeer die even ontstond toen enkele Maastrichtse jongeren gewelddadig werden tegen actievoerders. Het zou gaan om hooligans, die inmiddels vertrokken zijn. Later woensdag meldden enkele leden van voormalige gele hesjes uit Maastricht zich voor het bezette gebouw en spraken de activisten boos aan op hun gezichtsbedekking. Ze beklaagden zich bij naburige handhavers, dat deze activisten de wet zouden overtreden en vonden dat de handhavers moesten ingrijpen.

Gezichtsbedekking 

De docent zei tegen het ANP dat veel studenten gezichtsbedekking dragen omdat ze bedreigd zouden worden vanwege hun actie. Enkelen van hen vrezen ook van de universiteit verwijderd te worden, mochten ze herkend worden. De docent, die niet bij naam genoemd wilde worden uit vrees voor zijn eigen positie bij de UM, zei dat de reacties uit de Maastrichtse samenleving op de acties wisselend zijn.

Bezet gebouw 

Rond de middag was het op de Grote Gracht voor het bezette gebouw rustig. Enkele tientallen studenten staan of zitten op de stoep voor het gebouw met wat pro-Palestijnse spandoeken. Een delegatie van de actievoerders voert elders een gesprek met het College van Bestuur van de UM.

Door: ANP