Demonstrerende Pro-Palestijnse studenten willen druk bij universiteiten opvoeren

Demonstrerende pro-Palestijnse studenten in diverse steden willen de druk op hun universiteitsbesturen opvoeren. Studenten die betrokken zijn bij de protesten en tentenkampjes die her en der zijn opgezet, kondigen in een verklaring een verdere "escalatie in alle noodzakelijke vormen" aan om hun eisen ingewilligd te krijgen.

Dat het protest lijkt te verharden, is ook het bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen opgevallen. "De toonzetting lijkt scherper te worden en studenten en medewerkers melden zich om aan te geven dat ze de acties van de demonstranten als intimiderend ervaren", laat een woordvoerster weten. Dinsdag stonden enkele demonstranten er met Palestijnse vlaggen op een dak en waren er kortstondige acties in gebouwen.

Onveilige situatie 

De universiteit is niet blij met de "onveilige situatie" die door het beklimmen van daken ontstaat en heeft vertegenwoordigers van de demonstranten daarop aangesproken. "We betreuren dat grenzen steeds meer worden overschreden", reageert een woordvoerster. "Er is gelegenheid voor uiteenlopende vormen van dialoog en actie mits respectvol voor lijf, goed en geest van ieder ander op de campus", voegt ze eraan toe.

Acties gaan door totdat er een onmiddelijke boycot komt

Studenten die meedoen aan de acties in Nijmegen, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Tilburg en andere steden laten intussen weten dat ze hun acties voortzetten, totdat er een "onmiddellijke boycot" komt van Israëlische instituten die volgens hen medeplichtig zijn aan genocide, etnische zuivering en apartheid. "Onze banden met Israël en medeplichtige Israëlische instituten staan Israël niet alleen toe om ongestraft zijn gang te gaan, maar legitimeren ook de acties van het land. Het stelt ze in staat zich te blijven profileren als een liberale en democratische staat."

Banden met instellingen in Israël

De betogers verwerpen het instellen van commissies om onderzoek te doen naar de banden met instellingen in Israël, een lijn die diverse besturen kiezen. De actievoerders beschouwen dat als een "vertragingstactiek". Ze wijzen er ook op dat universiteiten hun banden met Rusland wel snel verbraken na de Russische invasie van Oekraïne. "Snel en rechtvaardig" optreden kan dus wel degelijk, zeggen ze.

Door: ANP