Bezetting bij universiteitsgebouw op Janskerkhof levert 42 arrestaties op

Bij de bezetting van het universiteitsgebouw van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof zijn gisteren 42 mensen opgepakt. Volgens een woordvoerder van de poltiie zijn de pro-Palestijnse demonstraten ook meteen weer vrijgelaten. Het pand is donderdag 16 mei gesloten voor onderwijs. Dat meldt RTV Utrecht.

De Universiteit Utrecht (UU) verwachtte van de demonstranten dat ze woensdag 17 mei om 19.00 uur het pand zouden verlaten. Toen de actievoerders bleven zitten heeft uiteindelijk de ME om 23.00 uur het pand van de universiteit ontruimd.

Geen onderwijs aan het Janskerkhof, wel colleges op andere locaties 

De UU geeft aan dat er op donderdag geen onderwijs wordt gegeven aan het Janskerkhof. Op de website van de universiteit staat dat het onderwijs op een andere locatie doorgang vindt. De colleges gaan dan ook gewoon door.

Sfeer veranderde compleet 

Voorzitter van het College van Bestuur van de UU, Anton Pijpers, zag dat de sfeer woensdag 15 mei bij het protest compleet veranderde. “We konden de veiligheid van onze medewerkers en studenten niet meer garanderen.”

Hoeveel mensen in het pand van de universiteit aanwezig waren weet Pijpers niet. Er zaten onder de actievoerders niet alleen studenten van de UU. Volgens de politie hadden de demonstranten pallets en stenen bij zich en droegen ze chemisch-bestendige handschoenen.

Schade aan het pand 

Een woordvoerder van de UU kan nog niet zeggen of er ook daadwerkelijk schade aan het pand is. Of de activisten binnenkort weer gaan demonstreren is ook nog niet bekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk